Реалізація енергоефективних проектів у період дії воєнного стану: досвід ОСББ «Комунар-3» з міста Миколаїв

Прифронтовий Миколаїв невпинно доводить свою незламність та мужньо бореться за свободу на всіх фронтах, у тому числі надійно тримає оборону енергетичного сектору, дбаючи про енергонезалежність. Приклад тому ОСББ «Комунар-3» з цього героїчного міста, яке завершило реалізацію комплексу енергоефективних заходів в рамках Програми «ЕНЕРГОДІМ» у період дії воєнного стану та тепер економитиме на опаленні більше 50 %.

Дев’ятиповерховий будинок, в якому створено ОСББ «Комунар-3», побудований 45 років тому, в ньому мешкає 76 родин. Бажання створити комфорт у своєму домі та зменшити витрати на опалення спонукало співвласників цього будинку до впровадження енергоефективних заходів. Отже, вирішили енергомодернізувати свій дім за Програмою «ЕНЕРГОДІМ», обрали пакет Б “Комплексний”, за яким:

– виконали комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін;
– замінили та частково відремонтували зовнішні двері;
– встановили вузли розподільного обліку теплової енергії на потреби опалення та прилади – розподілювачі теплової енергії у квартирах;
– встановили автоматичні регулятори температури повітря у приміщеннях на опалювальних приладах водяної системи опалення у квартирах;
– виконали комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін нижче рівня ґрунту;
– замінили та теплоізолювали трубопроводи системи опалення і приладів водяної системи опалення у квартирах;
– замінили віконні та балконні дверні блоки у квартирах, виконали утеплення і скління наявних балконів і лоджій.

«Співвласники нашого будинку безумовно задоволені результатами участі в програмі «ЕНЕРГОДІМ», минулого опалювального сезону ми ще не завершили реалізацію проекту, але економію на теплоенергії отримали вже суттєву – в окремих квартирах економія була до 50 %. В рамках програми ми зробили свій дім енергоефективним та в тому числі встановили у квартирах розподілювачі теплової енергії, тож тепер фактично маємо індивідуальний облік спожитого тепла і це гарний стимул для економії теплової енергії. Кожен сам визначає для себе прийнятну температуру повітря у квартирі, тому економічні показники в кожній квартирі різні, теплолюбиві люди платять трішки більше, ніж ті, кому комфортно з нижчими температурними показниками повітря. А цього опалювального сезону загальна економія по будинку буде ще більшою, багато людей, зі зрозумілих, сумних причин, тимчасово не проживають у будинку, тож споживання у багатьох квартирах буде мінімальне, а це значна економія наших коштів», – розповіла голова правління ОСББ «Комунар-3» Єлизавета Задоя.

Основні показники проекту:
– загальна вартість проекту – ≈ 9 млн грн, з яких 6,3 млн грн – розмір гранту, виплаченого Фондом енергоефективності за Програмою “ЕНЕРГОДІМ”, остання виплата відбулась у серпні поточного року;
– власний внесок співвласників загалом склав близько 2,7 млн грн;
– вартість робіт для однієї квартири площею 60 кв/м2 склала 40,8 тис грн або 680,8 грн/м2.

Заощадження:
– прогнозоване cкорочення споживання енергії, розраховане енергоаудитором – > 50 %;
– прогнозована  річна економія коштів на потреби опалення на весь будинок складає 610 тис.грн;
– заявлене річне скорочення викидів СО2 – 96 тон/рік.

Нагадаємо, що Програма «ЕНЕРГОДІМ» фінансується за рахунок коштів статутного капіталу Фонду енергоефективності, що формується за рахунок Державного бюджету України, а також внесків Європейського Союзу та Уряду Німеччини, реалізується у співпраці з IFC, GIZ та ПРООН.

Дізнатися більше про Програму «ЕНЕРГОДІМ» можна на нашому сайті за посиланням: https://energodim.org/  
Також, звертаємо увагу, що 30 березня Наглядова рада Фонду енергоефективності тимчасово призупинила дію ряду норм Програми “ЕНЕРГОДІМ”, чим спростила подання Заявок.

Отримайте консультацiю

Онлайн форма

success overlay icon

Вашу заявку надіслано.
Незабаром вам зателефонують

    Ім’я

    Область

    Населений пункт

    Телефон

    E-mail

    Запитання

    За телефоном

    Зателефонуйте на номер +38 044 222 9590 або знайдiть свого регіонального радника на сторiнцi з детальною інформацією:

    Детальна iнформацiя