Реалізація енергоефективних проектів у період дії воєнного стану: досвід ОСББ «Дюжина 143» з міста Черкаси

Майже 50 % економії на опаленні, що, за попередніми розрахунками, дорівнює 115,9 тис грн на рік – результат участі ОСББ «Дюжина 143» з міста Черкаси у Програмі «ЕНЕРГОДІМ». Це об’єднання створене у невеликому, триповерховому будинку, який був збудований 63 роки тому. У цьому будинку мешкає всього 12 родин, але вони згуртувалися та енергомодернізували свій дім за програмою «ЕНЕРГОДІМ», навіть попри те, що завершення реалізації проекту припало вже на період дії воєнного часу. Зокрема, співвласники цього будинку обрали пакет Б “Комплексний” Програми та виконали такі роботи:  
– встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП);
– теплоізоляція трубопроводів системи внутрішнього теплопостачання в неопалювальних приміщеннях;
– гідравлічне балансування системи опалення шляхом встановлення автоматичних (балансувальних) клапанів;
– комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін, опалювальних та неопалювальних горищ (технічних поверхів) та даху. 
«Ми завершували реалізацію свого проекту вже у воєнний час. Це, звичайно, трохи змінило настрій мешканців, але навіть війна не зламала нас, наш дім – наша фортеця і з вірою у якнайшвидшу перемогу ми таки виконали всі роботи, як кажуть, ворогам на зло. Результатом безумовно всі задоволені, адже вже в минулому опалювальному сезоні, коли ще роботи були незавершені, ми за тепло платили майже вдвічі менше, ніж у попередні роки. Наприклад квартира 50 м2 раніше платила близько 3 тис грн в місяць, а минулої зими це вже було в середньому 1700 грн. Крім того, наш старий будинок тепер виглядає, як новий. Завдяки Програмі «ЕНЕРГОДІМ» ми створили комфорт та затишок у своєму домі та ще й суттєво економимо свої гроші», – сказала Людмила Палащук, голова правління ОСББ «Дюжина 143».     
Разом з тим, вона зазначила, що енергомодернізація їх будинку – це результат плідної, спільної роботи та висловила щиру вдячність за підтримку Фонду енергоефективності, а також всім, хто брав активну участь у реалізації їх проекту – регіональному раднику Програми підтримки Фонду IFC у Черкаській області Дмитру Паламарчуку, компанії проектанту, представнику підрядної організації та компаніям, які здійснювали технагляд.
Основні показники проекту:
– загальна вартість проекту – ≈ 2,1 млн грн, з яких 1,5 млн грн – розмір гранту, виплаченого Фондом енергоефективності за Програмою “ЕНЕРГОДІМ”, остання виплата відбулась у вересні поточного року;
– власний внесок співвласників загалом склав близько 620 тис грн;
– вартість робіт для однієї квартири площею 60 кв/м2 склала 52 тис грн або 861 грн/м2.
Заощадження:
– прогнозоване cкорочення споживання енергії, розраховане енергоаудитором – 46,5 %;
– прогнозована  річна економія коштів на потреби опалення на весь будинок складає 115,9 тис грн; 
– заявлене річне скорочення викидів СО2 – 20,7 тон/рік.
Нагадаємо, що Програма «ЕНЕРГОДІМ» фінансується за рахунок коштів статутного капіталу Фонду енергоефективності, що формується за рахунок Державного бюджету України, а також внесків Європейського Союзу та Уряду Німеччини, реалізується у співпраці з IFC, GIZ та ПРООН.
Дізнатися більше про Програму «ЕНЕРГОДІМ» можна на нашому сайті за посиланням: https://energodim.org/
Також, звертаємо увагу, що 30 березня Наглядова рада Фонду енергоефективності тимчасово призупинила дію ряду норм Програми “ЕНЕРГОДІМ”, чим спростила подання Заявок.

Отримайте консультацiю

Онлайн форма

success overlay icon

Вашу заявку надіслано.
Незабаром вам зателефонують

    Ім’я

    Область

    Населений пункт

    Телефон

    E-mail

    Запитання

    За телефоном

    Зателефонуйте на номер +38 044 222 9590 або знайдiть свого регіонального радника на сторiнцi з детальною інформацією:

    Детальна iнформацiя