ІТП та утеплені трубопроводи: що змінилося у луцькому будинку завдяки програмі “Енергодім”

ІТП та утеплені трубопроводи: що змінилося у луцькому будинку завдяки програмі “Енергодім”

Фонд енергоефективності продовжує звітувати про те, як нині в Україні триває термомодернізація будинків з ОСББ за програмою “Енергодім”.

Так, мешканці хрущовки з ОСББ “Залізничник 53” у Луцьку подали заявку на участь у програмі “Енергодім” у лютому 2020 року і відтепер заощаджують на енергоресурсах та комунальних платежах.

Їхньому будинку понад 45 років, має 40 квартир та 2 під’їзди, у якому живуть 59 співвласників.  

Після вводу в експлуатацію у 1975 році у будинку не проводилося жодних ремонтно-будівельних робіт. Звісно, у квартирах стало холодно взимку, почав протікати дах, зносилася електромережа та двері і вікна у місцях загального користування, через які втрачається багато тепла.

Тож, жителі вирішили згуртуватися і у 2016 році створили ОСББ та почали брати участь у різних програмах підтримки. Спільними зусиллями замінили дах, двері та вікна у місцях загального користування, облаштували прибудинкову територію та дитячий майданчик, а також модернізували систему освітлення. 

Після цього умови проживання у будинку покращилися, але ці поліпшення не дали суттєвої економії у платіжках.

Тож, лучани вирішили не зупинятися на досягнутому і пішли далі – подали заявку на участь у програмі “Енергодім” у лютому 2020 року та обрали пакет заходів “А” (“Легкий”). 

“У листопаді 2020 року ми встановили ІТП і утеплили трубопроводи теплопостачання по програмі “Енергодім”. У грудні 2020 року вартість опалення по місту склала 33,3 грн/м2, а після встановлення ІТП – 23,21 грн/м2. Тобто, економія склала 10,09 грн/м2. Загальна економія по всьому будинку – 17,9 тис. грн, тобто, біля 30% економії лише за грудень”, – розповідає Валентина Никуляк, голова ОСББ “Залізничник 53”.

Крім того, у будинку було проведено гідравлічне балансування системи опалення за рахунок встановлення автоматичних балансувальних клапанів. Це дозволило забезпечити рівномірний розподіл тепла по всій будівлі.

“Залишається не утепленим лише фасад будинку. Ми також хочемо це зробити. Але будинок проблемний, адже 65% його жителів – пенсіонери, які отримують невелику пенсію”, – додала голова ОСББ.

Детальніше про всі заходи, що впроваджені в будинку, дивіться на карті проектів: https://bit.ly/2K4hvAb

Основні показники проекту

Загальна вартість проекту – 519,74 тис. грн, з яких 319,62 тис. грн або 60% компенсує Фонд енергоефективності.  

Власний внесок співвласників загалом – 200,12 тис. грн. 

Також мешканці мають намір звернутися за підтримкою до місцевої влади для отримання часткового відшкодування відсотків за кредитом на енергоощадні заходи. 

Вартість робіт на кожну квартиру склала 94 грн/м2 або 5640 грн для квартири площею 60 кв/м2. 

Заявлене річне скорочення викидів СО2 – 17,67 тонн/рік. 

Заощадження

Щороку мешканці будинку заощаджуватимуть 68,3 тис. кВт∙год/рік або 108,5 тис. грн/рік. Таким чином споживання енергії скоротиться на 11,6%. 

Розрахункове споживання енергії по будинку до впровадження енергоощадних заходів становило 586,9 тис. кВт∙год/рік, тоді як після термореновації цей показник орієнтовно знизиться до 518,6 тис. кВт∙год/рік.

Робіть вибір на користь комфорту та економії завдяки Програмі “Енергодім” – https://energodim.org/

Регіональні радники безкоштовно проконсультують з будь-яких питань щодо термореновації будинків, їх контакти за посиланням: https://bit.ly/37wJodf

Програма «Енергодім» Фонду енергоефективності фінансується за кошти Державного бюджету України, Європейського Союзу та Уряду Німеччини, реалізується у співпраці з IFC, GIZ та ПРООН.

Отримайте консультацiю

Онлайн форма

success overlay icon

Вашу заявку надіслано.
Незабаром вам зателефонують

    Ім’я

    Область

    Населений пункт

    Телефон

    E-mail

    Запитання

    За телефоном

    Зателефонуйте на номер +38 044 222 9590 або знайдiть свого регіонального радника на сторiнцi з детальною інформацією:

    Детальна iнформацiя