Четверта річниця Фонду енергоефективності: основні досягнення та виклики

Сьогодні, 24 липня 2022 року, Фонду енергоефективності виповнюється чотири роки – рівно чотири року тому відбулася державна реєстрація установи, як юридичної особи.
Для Фонду – це чотири роки плідної роботи, налагодження партнерських відносин, співпраця з ОСББ в напрямку енергомодернізації будинків, долання викликів та перепон, удосконалення та розвиток Програми «ЕНЕРГОДІМ», створення нових інструментів енергомодернізації та поступове розширення сфер діяльності.
Фонд забезпечує довгостроковий механізм фінансування проектів з енергоефективності і враховуючи комплексний підхід до впровадження енергоефективних заходів, за роки діяльності Фонду вдалось досягти вагомих результатів роботи.
Серед ключових досягнень те, що  ОСББ подали 864 енергоефективних проекти на участь в Програмі «ЕНЕРГОДІМ». Це означає, що понад 82 тисячі українських сімей стали учасниками Програми, яким Фонд енергоефективності компенсує  понад 7,7 млрд грн. Очікувана економія енергії після впровадження проектів складає понад 436,1 млн. кВт•год/рiк, а скорочення викидів СО2 – більше 116,3 тис.тонн/рік. По 200 проектах вже повністю або частково завершені будівельні роботи, Фонд компенсував співвласникам 458,9 млн грн.
Співпраця з громадами є важливою частиною діяльності Фонду. У цьому напрямку результатами роботи є 251 підписаний меморандум з громадами і, як наслідок – 133 регіональні програми підтримки ОСББ з фінансуванням на суму 160 млн грн.
Найважчим викликом для установи, як і для всієї нашої країни, стала війна. Керівництво та працівники Фонду доклали максимум зусиль аби адаптувати його діяльність до умов воєнного стану. Фонд енергоефективності не припиняє виконувати взяті на себе зобов’язання та надавати підтримку ОСББ для підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків.
За період дії воєнного стану Фондом досягнуто таких результатів:
– 146 проектів на верифікацію;
– 42 завершених проекти;
– понад 278 млн грн компенсовано співвласникам.
Для досягнення поставлених цілей було:
– спрощено процедури Програми «ЕНЕРГОДІМ», що створили можливості для ОСББ продовжити участь в Програмі «ЕНЕРГОДІМ» та прискорювати реалізацію проектів;
– оптимізовано організаційну структуру Фонду, що дозволило скоротити витрати на утримання Фонду. Під час воєнного стану співвідношення витрат на утримання Фонду до витрат на здійснення основної діяльності та виплату грантів  становить 7% до 93%.
Також, Фондом проведена масштабна робота щодо запровадження законодавчих змін, спрямованих на розширення можливостей Програми «ЕНЕРГОДІМ» для запровадження комплексної термомодернізації будівель. З цією метою фахівці Фонду напрацювали ряд пропозицій до законопроекту № 6485, який  готувався протягом останнього року.
Війна спонукала Фонд до розширення сфер діяльності. За нинішніх умов, крім подальшого розвитку енергоефективності, Фонд вбачає за необхідне підтримати співвласників багатоквартирних будинків, що були пошкоджені внаслідок воєнних дій. Тому, фахівці Фонду сформували та у встановленому порядку подали відповідні пропозиції до зазначеного законопроекту. На початку липня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель з усіма правками, запропонованими Фондом.
Зокрема, цей Закон передбачає створення нових та вдосконалення наявних механізмів забезпечення енергетичної ефективності будівель, істотно спрощує процес енергомодернізації будинків за Програмою «ЕНЕРГОДІМ» та, що нині надзвичайно важливо – створює умови для запровадження Фондом енергоефективності програми з відновлення житлових будинків, пошкоджених внаслідок воєнних дій. 
Наразі проект максимально простої грантової Програми «Відновлення» вже розроблений та обговорений з міжнародними партнерами. Для її запуску потрібно оновити декілька міжнародних угод та прийняти відповідні рішення на рівні Кабінету Міністрів України та Європейського Союзу.
Попереду спрощення та масштабування Програми «ЕНЕРГОДІМ», запуск нової Програми «Відновлення» та створення інших продуктів, необхідних для реалізації ключової мети – енергетичної незалежності країни.
Щиро дякуємо Уряду, міжнародним партнерам, органам місцевої влади та громадянам за всебічну підтримку!

Отримайте консультацiю

Онлайн форма

success overlay icon

Вашу заявку надіслано.
Незабаром вам зателефонують

    Ім’я

    Область

    Населений пункт

    Телефон

    E-mail

    Запитання

    За телефоном

    Зателефонуйте на номер +38 044 222 9590 або знайдiть свого регіонального радника на сторiнцi з детальною інформацією:

    Детальна iнформацiя