Жителі багатоповерхівки у Житомирі модернізували систему опалення завдяки програмі “Енергодім”

Жителі багатоповерхівки у Житомирі модернізували систему опалення завдяки програмі “Енергодім”

За даними Державної служби статистики, загалом в Україні у майже 45% житла жодного разу не проводили капітальний ремонт. Майже три чверті українців живуть у будинках, збудованих у 1960-1980-х роках, які з плином часу потребують модернізації.

Діюча в Україні програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків “Енергодім” Фонду енергоефективності надає інструменти для термореновації житла, за якою Фонд повертає ОСББ до 70% витрачених коштів на енергоефективні заходи.

Станом на початок лютого Фонд отримав понад 370 заявок від ОСББ на участь у програмі “Енергодім”.

Мешканці ОСББ “Автоном-69” у Житомирі також подали заявку на участь у програмі “Енергодім” у травні 2020 року, обравши для реалізації пакет “А” (Легкий).

Їхньому дев’ятиповерховому будинку понад 33 роки, має 96 квартир та 3 під’їзди, у якому живуть 300 співвласників. 

“У квартирах на верхніх поверхах було тепло, жителі нижніх поверхів замерзали. Тепер завдяки встановленню балансувальних клапанів температура зрівнялася. Ми чотири роки до цього йшли. Тепер ми хочемо найближчим часом подати заявку на пакет “Б”, щоб зробити комплексне утеплення будинку, завдяки якому жителі зможуть відчути максимальний ефект”, – зазначив Олександр Яременко, голова ОСББ “Автоном-69”.

Таким чином, завдяки участі у програмі “Енергодім” у будинку було встановлено індивідуальний тепловий пункт, замінено та утеплено трубопроводи теплопостачання, а також замінені зовнішні двері, вікна та балконні дверні блоки у місцях загального користування.

Крім того, було здійснено гідравлічне балансування системи опалення шляхом встановлення автоматичних балансувальних клапанів, що дало можливість забезпечити рівномірний розподіл тепла по всьому будинку. 

“Ми завершили роботи у кінці листопада 2020 року. За останні місяці ми не можемо виміряти реальну економію, яку нам вдалося досягти, оскільки лічильник тепла був на ремонті. Але вже зараз можу відзначити, що у під’їздах стала дуже комфортна температура, бо нічого не продувається – люди радіють, ніколи ще такого не було”, – додав Олександр Яременко.

Детальніше про всі заходи з пакету “А”, що впроваджені у будинку, дивіться на карті проектів: https://bit.ly/2K4hvAb

ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ ПРОЕКТУ

Загальна вартість проекту – 1,618 млн грн, з яких 983,7 тис. грн або 60% компенсує Фонд енергоефективності.

 Власний внесок співвласників загалом – 633,8 тис грн.

Крім того, протягом 1,5 років міська рада буде відшкодовувати відсотки по кредиту, наданому ОСББ на впровадження заходів з енергоефективності. 

Вартість робіт на кожну квартиру склала 88 грн/м2 або 5280 грн для квартири площею 60 кв/м2. 

Заявлене річне скорочення викидів СО2 – 76,62 тонн/рік. 

ЗАОЩАДЖЕННЯ

Щороку мешканці будинку заощаджуватимуть 330,86 тис. кВт∙год/рік або понад 478,63 тис. грн/рік. Таким чином, споживання енергії скоротиться на 20,2%.

Нагадуємо, перші 500 учасників Програми отримають підвищений грант + 20% до основної суми компенсації в залежності від обраного пакету енергоефективних заходів. Тож, не зволікайте та приєднуйтеся до Програми і повертайте до 70% витрат на модернізацію житла: https://energodim.org/

Регіональні радники безкоштовно проконсультують з будь-яких питань щодо енергомодернізації житла, їх контакти за посиланням: https://bit.ly/37wJodf

Програма «Енергодім» Фонду енергоефективності співфінансується коштами державного бюджету України, Європейського Союзу та Уряду Німеччини та реалізується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC – Група Світового банку), за підтримки проектів Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ в Україні) та Програми розвитку ООН (ПРООН).

Отримайте консультацiю

Онлайн форма

success overlay icon

Вашу заявку надіслано.
Незабаром вам зателефонують

    Ім’я

    Область

    Населений пункт

    Телефон

    E-mail

    Запитання

    За телефоном

    Зателефонуйте на номер +38 044 222 9590 або знайдiть свого регіонального радника на сторiнцi з детальною інформацією:

    Детальна iнформацiя