Реалізація енергоефективних проектів у період дії воєнного стану: досвід ОСББ «БІЛИЙ ДІМ 39» з Тернопільщини

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які подали заявки на участь в Програмі «ЕНЕРГОДІМ» і отримали частину гранту до початку введення в Україні воєнного стану у зв’язку зі вторгненням російської федерації, продовжують виконання робіт з реалізації енергоефективних проектів.   
За період з 24.02.2022 по сьогодні заявки на верифікацію для відшкодування частково або повністю виконаних будівельних робіт подали 95 ОСББ. Для порівняння – за аналогічний період минулого року було 29 таких заявок, а за весь період з початку дії Програми – 180.
ОСББ «БІЛИЙ ДІМ 39» – одне з тих, хто завершив виконання проекту під час військового стану. Це один з найбільш унікальних серед усіх наявних проектів, що реалізуються в рамках програми «ЕНЕРГОДІМ», адже цьому будинку вже понад 130 років. Це відносно невеликий, двоповерховий будинок на 4 під’їзди, він знаходиться в селі  Білокриниця Тернопільської області. До проведення термомодернізації цей будинок знаходився фактично в аварійному стані, проте там проживає 10 родин, вони згуртувалися, прийняли спільне рішення та подали заявку на участь в програмі «ЕНЕРГОДІМ». 
Співвласники цього нетипового для нашої Програми будинку обрали пакет Б “Комплексний”, за яким виконали такі роботи:
– Комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін, горища (технічний поверх) та даху;
– Заміна або ремонт зовнішніх дверей або/та облаштування тамбурів зовнішнього входу;
– Заміна або ремонт блоків віконних та блоків балконних дверних у приміщеннях (місцях) загального користування будівлі;
– Комплекс робіт із модернізації та облаштування системи освітлення у приміщеннях (місцях) загального користування будівлі;
– Комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін нижче рівня ґрунту
Заміна або ремонт блоків віконних та блоків балконних дверних у квартирах, утеплення і скління наявних балконів і лоджій. 
«Ми всі дуже задоволені і пишаємось результатами участі в програмі «Енергодім». Очевидно, що естетичне перевтілення нашого будинку вражає. Крім того, що він став красивим, комфортним для проживання – він, звичайно, тепер енергоефективний. Минулої зими проект був ще не завершений, але ми вже отримали суттєву економію у порівнянні з попередніми опалювальними сезонами. У нас індивідуальне опалення і наприклад квартира площею 44 кв. м у зимовий період 2020-2021 років на опалення витрачала 602 м. куб. газу, а у зимовий період 2021-2022 років – 303 м. куб, квартира площею 65,5 кв. м використовувала 585 м. куб. і 368 м. куб. відповідно, тобто споживання газу скоротилось майже вдвічі», – повідомила голова правління ОСББ «БІЛИЙ ДІМ 39» Людмила Кривик.
Разом з тим, вона відмітила, що реалізувати проект було не просто, проте результат того вартий.
«Перш за все складнощі виникали у тому, що практично неможливо було переконати людей у необхідності брати участь в програмі «Енергодім», люди не вірили, що таке можливо, боялись бути обманутими. Поряд з тим ми розуміли, що будинок в аварійному стані, найбільше занепокоєння викликало шатрове покриття даху, воно було зруйноване майже повністю, дерев’яна конструкція розсипалася, шифер дав тріщини, квартири заливало дощовою водою і у будь-який момент дах міг завалитися. Стіни, вікна, двері теж були в жахливому стані, в квартирах було сиро, холодно, стіни покривалися грибком. Все це спонукало людей до прийняття рішень щодо ремонту будинку. Переконати людей щодо участі в програмі «Енергодім» допоміг регіональний радник Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC. Крім того, виникали проблеми з тим, що постійно відбувалось подорожчання послуг і матеріалів, співвласникам важко було наздогнати ріст вартості. Та попри всі труднощі ми досягли бажаного результату і тепер всі радіють, що прийняли рішення стати учасниками програми «Енергодім», – каже Людмила Кривик. 
Основні показники проекту ОСББ «БІЛИЙ ДІМ 39»:
– Загальна вартість проекту – 2,1 млн грн, з яких 1,5 млн грн – розмір гранту Фонду енергоефективності.
– Власний внесок співвласників загалом склав близько 635,4 тис. грн;
– Вартість робіт для однієї квартири площею 60 кв/м2 склала 63,6 тис грн або 1060,7 грн/м2.
– Тривалість проекту  20 місяців, співвласники подали заявку на участь у жовтні 2020 року, а завершено реалізацію цього проекту (схвалено заявку на верифікацію) у червні 2022 року, в період воєнного стану в країні.
Заощадження:
– Прогнозоване cкорочення споживання енергії, розраховане енергоаудитором – 30,5 %;
– Прогнозована  річна економія коштів на потреби опалення на весь будинок складає 55,2 тис грн/рік; 
– Заявлене річне скорочення викидів СО2 – 9,0 тон/рік;
– Кожна родина (квартира площею 60 кв/м2) в середньому економитиме 5,5 тис грн/рік або 92,12 грн/м2.
Нагадаємо, що Програма «ЕНЕРГОДІМ» фінансується за рахунок коштів статутного капіталу Фонду енергоефективності, що формується за рахунок Державного бюджету України, а також внесків Європейського Союзу та Уряду Німеччини, реалізується у співпраці з IFC, GIZ та ПРООН.
Дізнатися більше про Програму «ЕНЕРГОДІМ» можна на нашому сайті
Також, звертаємо увагу, що 30 березня Наглядова рада Фонду енергоефективності тимчасово призупинила дію ряду норм Програми “ЕНЕРГОДІМ”, чим спростила подання Заявок

Отримайте консультацiю

Онлайн форма

success overlay icon

Вашу заявку надіслано.
Незабаром вам зателефонують

    Ім’я

    Область

    Населений пункт

    Телефон

    E-mail

    Запитання

    За телефоном

    Зателефонуйте на номер +38 044 222 9590 або знайдiть свого регіонального радника на сторiнцi з детальною інформацією:

    Детальна iнформацiя