Переможці конкурсу кращих проектів з енергоефективності-2020 отримали нагороди від Фонду та партнерів

Переможці конкурсу кращих проектів з енергоефективності-2020 отримали нагороди від Фонду та партнерів

19 травня 2021 року у Києві відбулася урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу кращих енергоефективних проектів Нагорода Фонду енергоефективності – 2020” (“Energy Efficiency Fund`s Awards – 2020”) в рамках 23-ї Міжнародної виставки Aqua Therm Kyiv.

Конкурс визначив найкращі проекти з модернізації багатоповерхівок, реалізовані в 2020 році в рамках програми “ЕНЕРГОДІМ” державної установи “Фонд енергоефективності”.

Участь у заході взяли фахівці Фонду енергоефективності, представники місцевої влади та ОСББ, ЗМІ, провідні експерти профільних асоціацій та громадських спілок.

Нагородження переможців відбулося в чотирьох номінаціях:

  • “ЕНЕРГО-ДІМ” (ОСББ-учасники програми Фонду)
  • “ЕНЕРГО-ГРОМАДА” (органи місцевого самоврядування)
  • “ЕНЕРГО-МЕДІА” (журналісти, блогери, засоби масової інформації, що працюють на тему енергоефективності)
  • “ЕНЕРГОАУДИТОР” (енергоаудитори – фізособи, які проводили сертифікацію енергоефективності будівель для ОСББ-учасників програми Фонду)

Переможці конкурсу отримали нагороди та відзнаки від Фонду енергоефективності та його партнерів.

Спонсор конкурсу – компанія Danfoss Україна. Конкурс реалізовано за підтримки GIZ в Україні, ПРООН в Україні та Міжнародної фінансової корпорації (IFC – Група Світового банку).

Відкриваючи захід, Юлія Головатюк-Унгуряну, директорка Фонду енергоефективності, зазначила, що конкурс започаткований на щорічній основі.

Для нас цей конкурс є надзвичайно важливим, тому що ми знаємо, що першопрохідцям програми “Енергодім” завжди складніше. Тому ми дуже сподіваємося, що ці призи та відзнаки стануть приємним бонусом та винагородою за докладені зусилля з боку учасників”, – підкреслила очільниця Фонду.

У свою чергу, присутня на заході Наталія Олійник, президент Всеукраїнської Ради голів ОСББ та голова Конкурсного комітету Фонду підкреслила, що енергоефективність є ключовим пріоритетом для країни.

Сьогодні має бути синергія ОСББ з містами, коли місто також підтримує та реалізує свою програму підтримки співвласників, яка поширюється на учасників програми “Енергодім”, – додала Наталія Олійник.

Переможці:

У номінації “ЕНЕРГО-ДІМ” нагороду отримали два переможці за двома категоріями: ОСББ, які реалізували у будинку пакет заходів А “Легкий” та ОСББ, які реалізували пакет заходів Б “Комплексний”:

ОСББ “Заболотного 59” (пакет А)

ОСББ “Липи-2” (пакет Б)

Ці номінанти вибороли першість завдяки високим балам за досягнуту економію енергоресурсів, швидкість реалізації проекту (тривалість кожного з проектів – 7-8 місяців), гарну візуалізацію та інженерію, високу якість підготовки документів для участі у Програмі. 

ОСББ “Заболотного 59” отримало сертифікати від спонсорів конкурсу GIZ та компанії Danfoss Україна на отримання системи відеонагляду та комплекту обладнання для системи сніготанення.

У свою чергу, ОСББ “Липи 2” також отримало сертифікат від Danfoss Україна на 50 тис. грн для закупівлі комплектів терморегуляторів.

13 будинків з ОСББ з Новояворівська уже подали заявки на участь у програмі “Енергодім”. Сподіваємося, що до кінця 2021 вся вулиця Юрія Липи буде термодернізована, а через 5 років все місто Новояворівськ буде енергомодернізоване”, – зазначила Галина Джулай, перший заступник міського голови Новояворівська, яка раніше супроводжувала проект термореновації ОСББ “Липи 2” як управителька.

Нагороду в номінації “ЕНЕРГО-ГРОМАДА” отримали два переможці – Львівська та Миколаївська міські ради: вони набрали однакову кількість балів у конкурсі – 81 зі 100 можливих.

Перше місце присудили цим громадам завдяки профінансованим місцевим програмам підтримки і розвитку житлового сектору, наявності  інвестицій з міського бюджету в енергоефективність житла, високому рівню комунікації з мешканцями житлових будинків, кількості проектів за програмою “ЕНЕРГОДІМ” від ОСББ однієї громади, а також прогресу у створенні ОСББ.

Громади отримають набори вимірювального обладнання для проведення енергетичного аудиту від GIZ та комплекти обладнання для системи сніготанення від Danfoss Україна.

Крім того, Асоціація “Енергоефективні міста України” підготувала для переможців у номінації “ЕНЕРГО-ГРОМАДА” інші подарунки: навчальну поїздку у спеціально підібране місто, закупівлю АІС для впровадження енергомоніторингу житлового сектору громади, а також консультації щодо запровадження/удосконалення системи енергоменеджменту у житловому секторі громади.

У номінації “ЕНЕРГОАУДИТОР” переможцем конкурсу став В’ячеслав Кобець, 

Він працює на ринку енергоефективності вже 10 років. За цей час він виконав 71 енергетичний аудит для ОСББ. Зокрема, на його рахунку 37 енергоаудитів в 2020 році для ОСББ-учасників програми “Енергодім”.

За перше місце у цій номінації переможець отримав сертифікат на отримання смартфону та накладки на смартфон з тепловізором від GIZ та сертифікат на отримання Smart-системи керування опаленням Danfoss Link Starter Pack від Danfoss Україна.

У номінації “ЕНЕРГО-МЕДІА” переможцем став Дмитро Литвиненко, журналіст телеканалу “СТБ”, який має понад 23 роки досвіду роботи на телевізійних каналах, з яких 13 років –  на каналі “СТБ”. 

Він, зокрема, є автором та продюсером понад 10 сюжетів з високим охопленням аудиторії глядачів на тему енергоефективності. У них, зокрема, були висвітлені приклади термомодернізації житла за програмою “Енергодім”. 

Дмитро отримав сертифікат на отримання Smart-системи керування опаленням Danfoss Link Starter Pack від спонсора конкурсу Danfoss Україна.

Микола Кузін, спеціаліст зі зв’язків із громадськістю компанії Danfoss Україна зазначив, що реновація житла має забезпечувати не лише економію та комфорт, а й безпеку, саме тому компанією було вирішено нагородити переможців системою сніготанення та антизледеніння.

Окремі відзнаки отримали й інші учасники енергоефективного сектору за активну діяльність у цій сфері та вагомий внесок у просування енергоощадних заходів серед ОСББ.

Серед них, “ОСББ “Щурата 8”, ОСББ “Авіатор 164”, ОСББ “Антонича 32”, ОСББ “Антонича 26”, ОСББ “Говорова-5”, ОСББ “Грушевського 13-А”, ОСББ “Липи 4” та ОСББ “Люкс Розділ”.

Так, окрім відзнаки львівському ОСББ “Щурата 8”, як учаснику програми “Енергодім”, приклад якого надихає, спонсор конкурсу GIZ подарував сертифікат на отримання системи відеонагляду, ноутбуку з пакетом ліцензійного ПЗ MS Office та комп’ютерної миші.

Окремі відзнаки отримали й громади, серед них Володимир-Волинська міська рада за лідерство у просуванні енергоефективних ініціатив, Маріупольська міська рада – за активну підтримку заходів з енергомодернізації житла та Новояворівська міська рада – за активну популяризацію програми “Енергодім”.

Також були відзначені інші енергоаудитори-учасники Конкурсу: Володимир Довбенко, Дмитро Літвінов, Марія Пригорнєва та Мирослав Ткаченко.

Серед найбільш активних регіональних консультантів IFC за вагомий внесок у просування енергоощадних заходів серед ОСББ відзнаки Фонду отримали Петро Лавринюк, Галина Когут та Максим Литвиненко.

Водночас, серед найбільш активних регіональних координаторів проекту ЄС/ПРООН  “Об’єднання співвласників будинків для сталих енергоефективних рішень” (HOUSES) відзнаки отримали Світлана Рожок, Тетяна Гвоздь та Ірина Бойко за активну підтримку у створенні ОСББ.

Крім того, Фонд вручив подяки експертам енергоефективного сектору за активну роботу в складі Конкурсного комітету:

-Світлані Тімшиній, керівниці проекту ЄС/ПРООН (HOUSES)

-Наталії Олійник, президенту ГО “Всеукраїнська Рада Голів ОСББ”; 

-Сергію Кошаруку, раднику- консультанту з питань енергоефективності, екології та розвитку громад Асоціації “Енергоефективні міста України” (АЕМУ); 

-Василю Ліману, президенту ГС “Асоціація управителів житла”; 

-Ірині Лагуновій, керівниці департаменту консалтингу ГС “Міждержавна гільдія інженерів консультантів”; 

-Олегу Гарнику, аналітику Асоціації міст України (АМУ) з питань житлово-комунального господарства.

Крім того, окремі відзнаки отримали банки-партнери Фонду – Укргазбанк та Кредобанк за фінансову підтримку учасників програми “Енергодім” під час реалізації енергоощадних проектів у багатоповерхівках.

Також Фонд вручив подяки компанії Danfoss Україна та Німецькій федеральній компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) за фінансову участь в нагородженні переможців конкурсу.

Нагадаємо, на початку березня Фонд оголосив конкурс кращих проектів з енергоефективності-2020.

Прийом заявок на участь у конкурсі тривав з 4 березня до 18 квітня 2021 року включно.

Отримайте консультацiю

Онлайн форма

success overlay icon

Вашу заявку надіслано.
Незабаром вам зателефонують

    Ім’я

    Область

    Населений пункт

    Телефон

    E-mail

    Запитання

    За телефоном

    Зателефонуйте на номер +38 044 222 9590 або знайдiть свого регіонального радника на сторiнцi з детальною інформацією:

    Детальна iнформацiя